Op het jaarlijkse Betweter Festival in TivoliVredenburg Utrecht ontmoeten wetenschappers, artiesten en bezoekers elkaar om samen na te denken over de grote vragen van vandaag en de wereld van morgen. In 2021 nodigden onderzoekers van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht bezoekers uit om mee te doen met twee experimenten. Studio Vlak maakte daar grote, opvallende datavisualisaties bij. Op een groot scherm toonden we live de resulaten van de experimenten.

Op de zogenaamde Pijnbank en Knijpstoel werden deelnemers onderworpen aan een pijnexperiment. Tijdens dat experiment beantwoordden ze op iPads vragen over hun pijnbeleving. Studio Vlak bouwde de digitale vragenlijsen en zorgde ervoor dat de antwoorden werden verzameld.

Een aantal in het oog springende resultaten uit de vragenlijsten werden direct op een groot scherm getoond. De festivalbezoekers konden zo niet alleen hun eigen antwoorden terugvinden, ze konden zichzelf ook vergelijken met anderen. Niet in het minst werkte het grote scherm als aandachttrekker en gespreksstarter. Zo konden de onderzoekers mensen interesseren voor het onderzoek en meer konden vertellen over de wetenschap achter pijn.

Voor dit project werkten we samen met het Centre for Unusual Collaborations en onderzoekers van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht.