Om MBO-studenten op een leuke manier kennis te laten maken met de miljoennenota en de rijksbegroting van Nederland ontwikkelde Studio Vlak de Miljoenennota Challenge: een pakket vol lesmaterialen en spelelementen waarmee docenten in de klas aan de slag kunnen gaan.

Studio Vlak bouwde de volledige Challenge op: van concept tot een volledig gevulde doos met onder meer kleurrijke kaartjes, muntjes, speelborden en een uitgebreide uitlegkaart.

Er zijn kaartjes en muntjes voor verschillende uitgavenposten, zoals infrastructuur, de zorg en het onderwijs. Studenten leggen, volgens bepaalde regels, om de beurt een aantal muntjes in op hun ideale rijksbegroting — net zo lang tot er in totaal 400 miljard euro is verdeeld.

Elke student is verantwoordelijk voor een andere post. De een wil misschien meer geld voor defensie, terwijl de ander juist inzet op sociale zekerheid. Tijdens het maken van de verdeling kan de docent een feitje over de werkelijke rijksbegroting inbrengen. Ook zijn er kaartjes met onverwachte financiële mee- en tegenvallers. Zo'n kaartje kan de studenten er toe dwingen hun begroting nog eens goed onder loep te nemen! Wanneer iedereen een goede verdeling heeft gemaakt wordt aan de hand van een grote infographic besproken in hoeverre de verdeling van de studenten lijkt op die van ons kabinet.

De Miljoenennota Challenge is verstuurd naar honderden docenten in het MBO, en wordt gebruikt om in de klas de rijksbegroting tastbaar, interessant én leuk te maken. De challenge komt voort uit Makers, de LOB- en burgerschapmethode van LesLab en ThiemeMeulenhoff.