Nederlands kan lastig zijn om te leren. Onze taal bevat bijvoorbeeld klinkers die in sommige andere talen niet bestaan, zoals eu, ui en au. Voor mensen die Nederlands als tweede taal leren ontwikkelde Studio Vlak samen met ThiemeMeulenhoff een interactieve poster waarmee de klinkers geoefend kunnen worden. De klinkers zijn niet alleen te lezen, maar ook te horen.

Voor in het klaslokaal is er een grote, papieren poster op A1-formaat. Op deze poster staan alle klinkers uit het Nederlands, met een aantal voorbeeldwoorden waar die klinkers in voorkomen. Eén voorbeeld wordt uitgelicht en met een foto geïllustreerd.

Voor beginnende leerders van het Nederlands is spreken en luisteren misschien wel belangrijker dan lezen en schrijven. Daarom is bovenstaande poster interactief. Onderaan de poster staat een QR-code, die leidt naar een webapp. Die webapp toont ook de poster, maar je kunt van alle woorden de uitspraak horen door er op te klikken of te drukken. Probeer het zelf uit:

Op een groot scherm (desktop) toont de webapp de hele poster, precies zoals hij er op papier ook uit ziet. Op mobiel verschijnt de poster in een formaat dat vriendelijker is voor kleine schermen en bediening met de vingers.

Voor dit project werkten we samen met ThiemeMeulenhoff en Mounya Dahma.