De Tour de France wordt sinds 1903 bijna elk jaar verreden. Een monsterlijk lange rit. Maar hoe is de totale lengte van de Tour ontwikkeld sinds de vooroorlogse jaren? En hoe snel is winnaar van nu vergeleken met destijds? Hoeveel etappes waren er, en hoe lang waren die?

Naast de bekende Tour de France zijn er ook nog die ándere twee grote rondes: de Giro d'Italia en de Vuelta a España. Hoe zitten die rondes in elkaar? Is de winnaar nog steeds elk jaar sneller dan het jaar er voor? Hoe lang zijn Giro's en Vuelta's?

Via onze shop bij Werkaandemuur kun je de posters bestellen in vrijwel elk formaat en op elk materiaal dat je mooi vind.

Door de uitslagen van elke touretappe uit de historie van de grote rondes van Wikipedia te scrapen, konden we onze vragen beantwoorden in een drietal posters. Bekijk hieronder de poster van de Tour de France, met alle edities van 1903 tot en met 2020.

Elk wiel staat voor een jaargang van de Tour de France. De dikte van de velg (wit) laat de gemiddelde snelheid van de winnaar van die jaargang zien: een smallere velg is sneller. De spaken in de wielen zijn de etappes van de Tour, en meer ruimte tussen twee spaken betekent dus dat er een langere etappe werd verreden.

Van de Tour de France hebben we ook nog posters van vorig jaar. Die poster is voor €14 te koop via onze webshop en via etsy.